петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Ponosno nosili uniformu: Vojnicima uručene značke i zahvalnice

Ponosno nosili uniformu: Vojnicima uručene značke i zahvalnice

2010. godine ukinuto je obavezno služenje vojnog roka, ali se interesovanje kod građanstva za dobrovoljno služenje vojske nije smanjilo. Svečano uručenje znački i zahvalnica vojnicima koji su u periodu od 2011. do 2015. godine služili svojoj zemlji bilo je povod da ovi hrabri ljudi svoja iskustva prenesu zainteresovanima.

Prema rečima pukovnika Nenada Markovića, Regionalni centar Ministarstva odbrane Niš prethodnih godina  uspešno je realizovao javni konkurs za prijem kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa prostora od Kladova do Preševa. Sa ove teritorije prijavilo se više od 8 hiljada kandidata, a uspešno je vojni rok odslužilo preko 4 i po hiljade.

„Vojnik je danas u Srbiji ponovo cenjen, a vojnička uniforma ponovo popularna, jer nas podseća na pretke i na slavne dane naše prošlosti. Ali je isto tako i obavezujuća jer našim precima možemo se ponositi samo ako nas se ne stide“, rekao je pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš, i dodao da ga raduje i ponosom ispunjava činjenica  što vidi veliki broj vojnika koji su vojsku služili dobrovoljno u statusu profesionalnih vojnika.

„Vojska je tu da brani državu, otadžbinu, ustavni poredak od ugrožavanja spoljnih faktora. Nadam se, nadam se i Boga molim, da vojska Srbije više nikada ovu svoju ulogu ne mora da vrši“, izjavio je gradonačelnik Boško Ničić.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, zajedno sa pukovnikom Markovićem, uručio je značke i zahvalnice vojnicima sa teritorije grada Zaječara za dobrovoljno služenje vojnog roka u periodu od 2011. do 2015. godine.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts