среда, 17 априла, 2024

20 godina sa vama
Počeli prijemni ispiti za osnovce

Počeli prijemni ispiti za osnovce

Na teritoriji cele Srbije počeli su prijemni ispiti za upis đaka u srednje škole. Osnovci su prvo polagali test iz srpskog jezika, za koji kažu da nije bio težak, nakon čega ih očekuje test iz matematike i kombinovani test.

Prema rečima predsednika školske upisne komisije Saše Vojnovića, đake su za završni test pripremali profesori tokom cele godine.  On đacima preporučuje da se nakon ovog testa ne opuštaju, već da imaju dobru koncentraciju i da paze na zadatke koje rade.

„Za upis u srednje škole pre svega treba usaglasiti broj osvojenih bodova, odnosno koja je ta startna pozicija. Drugo je zaista važno šta deci leži, šta zaista vole, i da usaglase te dve stvari. Naravno ja ne govoim u ovom slučaju o nekim željama roditelja, mislim da roditelji ne bi trebalo da potenciraju neke svoje želje, već realno po mogućnostima dece”, izjavio je Saša Vojnović, predsednik školske upisne komisije i dodao da dosadašnja iskustva govore o tome da je većina učenika uspela da upiše ono šta su želeli.

Prema kalendaru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preliminarni rezultati završnih ispita biće objavljeni u petak 22. juna, dok se žalbe mogu priložiti narednog dana. Budući srednjoškolci konačne rezultate mogu očekivati u četvrtak 28. juna. Rangiranje učenika vrši se na osnovu bodova ostvarenih uspehom tokom školovanja, maksimalno 60, i bodova stečenih na maloj maturi koji podrazumevaju ostalih 40.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts