петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Održani 46. „Krajinski običaji“ u Štubiku

Negotin: Održani 46. „Krajinski običaji“ u Štubiku

Manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva „Krajinski običaji“, u spomen na herojsku bitku na Štubiku i Malajnici 1807. godine , tradicionalno, održani su po 46. put u Štubiku.

Svečano otvaranje 46.“ Krajinskih običaja“ održano je u ponedeljak, 18. jun u 20 sati na velikoj sceni u Štubiku. Tom prilikom, svojim programom najpre su se predstavili najmlađi domaćini, učenici OŠ“Hajduk Veljko“ iz Štubika, a nakon toga  i članovi krajinskih kulturno umetničkih društava.

Program, drugog, centralnog dana 46. „Krajinskih običaja“, u utorak, 19. juna počeo je u 11 sati defileom dečijih izvornih grupa i polaganjem cveća na spomenik palim ratnicima u Štubiku. Od 11.30 sati u školskom gaju nastupile  su dečije, gostujuće i domaće izvorne grupe. Nakon toga je održano takmičenja u narodnim veštinama: pripremanju kačamaka, brzom upredanju vune, potezanju čobanskog štapa, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj i nadvlačenju konopca.

Starije izvorne grupe, učesnici 46.“Krajinskih običaja“, defilovale su Štubikom od 17.30 sati, a od 18 sati učesnici su se predstavili svojim programom na velikoj sceni.

Organizator „Krajinskih običaja“ je Dom kulture „Stevan Mokranjac“, a suorganizatori Mesna zajednica Štubik, OŠ“Hajduk Veljko“ i KUD „Prerast“ iz ovog sela.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts