петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Dani polja u Zaječaru pomažu pri odabiru pšenice za setvu

Dani polja u Zaječaru pomažu pri odabiru pšenice za setvu

Na održanom Danu polja u Zaječaru poljoprivredni proizvođači upoznali su se sa određenim vrstama pšenice, ovsa i ostalog, a tom prilikom mogli su i da vide koje sorte najbolje uspevaju u uslovima na ovom području. Ovakav vid ogleda može im pomoći da lakše odluče šta će sejati u jesen.

„Bitno je da poljoprivredni proizvođači znaju da će od ove godine krenuti otkup pšenice po osnovu kvaliteta, tako da im to treba biti kriterijum kada budu vršili izbor sorte za setvu pšenice, jer mogu da dođu u situaciju da kada dođe vreme otkupa pšenice ili im mlinari neće otkupiti pšenicu ili će platiti po nekim niskim cenama“, naglasio je Miljan Milojević, regionalni predstavnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo za istočnu Srbiju.

Predstavljeno je 14 sorti pšenice iz 3 semenske kuće, ali su se mogli čuti i saveti za proizvođače kako da na najbolji način uzgajaju ove biljke.

„U ovim sušnim godinama pokazalo se da je sve teže gajiti jare kulture bez uslova za navodnjavanje“, napomenula je Slavica Kodžopejić, koordinator ogleda.

Ceo istočni region tokom ove godine imao je problem sa padavinama, a kasnije i sa podzemnim i stajalim vodama što je otežalo blagovremenu prihranu i napredak useva, naglašeno je na ovom skupu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts