четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržalo projekte „Lautari“ i „Žok“ Centra za tradicionalne umetnosti „Koreni“

Zaječar: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržalo projekte „Lautari“ i „Žok“ Centra za tradicionalne umetnosti „Koreni“

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije svake godine raspisuje konkurse za dodelu sredstava za projekte u oblasti savremenog stvaralaštva i nematerijalnog kulturnog nasleđa. Centar za tradicionalne umetnosti „Koreni“  iz Zaječara apliciralo je sa dva projekta „lautari“ i „Žok“. U pitanju su projekti vezano za vlašku nacionalnu manjinu, a istraživanja će se sprovoditi zaječarskim selima Nikoličevo, Gamzigrada, Šjivar i Lubenica, gde pretežno žive Vlasi Ungurjani.

Centar za tradicionalne umetnosti „Koreni“ projekat realizuje u saradnji sa nacionalnim savetom Vlaha, a od ove godine uključeni su baletski pedagozi Srbije, ističe u razgovoru za našu televiziju Perislav Ducić predsednik udruženja “ Centar za tradicionalne umetnosti Koreni“.

„Koreni“ imaju za cilj očuvanje, prezentaciju negovanje kulturnog nasleđa na području grada Zaječara. Pomenuti projekti će u velikoj meri doprineti postizanju tog cilja.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts