петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Održan jubilarni, deseti Međunarodni gerontološki kongres pod nazivom „Starenje i ljudska prava“

Održan jubilarni, deseti Međunarodni gerontološki kongres pod nazivom „Starenje i ljudska prava“

U Beogradu je 18.i 19.maja 2018.godine održan jubilarni, deseti Međunarodni gerontološki kongres pod nazivom „Starenje i ljudska prava“.
S obzirom na značaj teme, kongres jeokupio više od 200 eminentnih stručnjaka i eksperata iz Srbije, zemalja Jugoistočne Evrope, EU i SAD, kao i ombudsmane i čelne ljude institucija za
ravnopravnost iz Jugoistočne Evrope. Organizovan je od strane Gerontološkog društva Srbije, čija je predsednica dr Dragana Dinić.
Skup je otvorila Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Starije osobe se nalaze u osetljivoj grupi stanovništva, koje se svakodnevno susreću sa brojnim problemima, počev od onih vezaih za usluge nege u sopstvenom domu, kvaliteta zdravstvenih usluga, nedostatka pomoći pri kretanju i pomoći u kući, do onih koje se tiču nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, a koje su manje vidljive. 

Na Kongresu su uzeli učešće i prestavnici Centra za socijalni rad „Zaječar“. U našoj sredini je, decenijama unazad, prepoznata potreba za podrškom našim starijim sugrađanima.
Tako da imamo razvijene usluge socijalne zaštite u radu sa ovom ciljnom grupom .
– 30 godina se razvija porodični smeštaj za lica ove starosne dobi – aktuelno 28 porodica za smeštaj i 48 odraslih i starih lica na smeštaju,
– Služba pomoći u kući, koja postoji od 1985. godine, a od 2016. Služba ima i licencu za rad kojom je obuhvaćeno 68 porodica starijih sugrađana .
–  Kluba za stara lica „Zlatna jesen“, sa brojnim aktivnostima, koji postoji od 1984.godine.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts