субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Bor: APEL o preduzimanju mera zaštite od požara

Bor: APEL o preduzimanju mera zaštite od požara

Usled nastupajuće sezone poljoprivrednih radova povećava se opasnost od pojave požara na otvorenom prostoru. Prisustvo sasušene trave žbunaste vegetacije i biljnog otpada na pašnjacima, livadama i utrinama uz pojavu vetra izuzetno su povoljni uslovi za pojavu požara.

Požari prouzrokuju veliku materijalnu štetu na otvorenom prostoru a postoji opasnost da budu zahvaćeni građevinski objekti, obzirom na učestalost ovih požara i visinu nastale materijalne štete, pripadnici odeljenja za vanredne situacije u Boru imajući u vidu vremenske uslove koji pogoduju brzo širenje požara,APELUJU i upozoravaju građane da poljoprivredne radove obavljaju uz povećano opreznost, da ne vrše spaljivanje korova biljnih ostataka i ne loži vatru na otvorenom prostoru u blizini šumskih kompleksa, kako ne bi došlo do većih šteta.

Nadležni apeluje na građane da ukoliko primete požar odmah pristupe njegovom gašenju, angažuju ljudstvo na gašenju i o tome obaveste vatrogasnu jedinicu na telefon 193 ili dežurna služba policijske stanice na broj 192. Na osnovu zakona o zaštiti od požara zabranjeno je loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 m od šume, spaljivanje ostataka strnih useva spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka, ako je lice pristupilo loženju otvorene vatrena na ti mestima, biće novčano kažnjeno od 10.000 dinara, lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici koja je učestvovala u gašenju požara nadoknadi troškove intervencije. Učinilac koji požarom izazove opasnost po život ili telo ljudi ili po imovinu većeg obima kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts