четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Aprilski sastanak hirurške sekcije srpskog lekarskog društva

Zaječar: Aprilski sastanak hirurške sekcije srpskog lekarskog društva

U hotelu Luks je održan redovni sastanak hirurške sekcije srpskog lekarskog društva koji se održava jednom mesečno. Prema rečima dr Tatijane Milošević hirurga u zdravstvenom centru Zaječar načelnice operacionog bloka ovaj sastanak ima i poseban povod nekog operacije debelog creva putem laparoskopije, zbog karcinoma debelog creva, koja je prošlog meseca urađena u ZC Zaječar.

Seminar je okupio brojne domaće stručnake iz oblasti hirurgije, jedna od tema bila je edukacija u laparaskopskoj hirurgiji.

Ovakva metoda prilikom operacije za pacijenta je od izuzetnog značaja jer se time postiže brz oporavak, pacijent rano ustaje iz postelje, postiže se manja trauma tkiva, pacijent se kraće zadržava u bolnici i u konačnom zbiru postiže se i duže preživljavanje, a manje i manipuliše sa tumorom nego u otvorenoj metodi.

Pored operacije debelog creva putem laparoskopije koja je nedavno izvršena, u ZC U Zaječaru radi se još i laparoskopski pristup operacije žučne kese i žučnih vodova, istakla je dr Tatijana Milaćević hirurg u zdravstvenom centru Zaječar načelnik operacionog bloka.

„Radi se i laparoskopski pristup operacije žučne kese i žučnih vodova, a današnji sastanak je posvećen tematski i operacija štitaste žlezde tako da će to biti značajno za sve lekare u našem kraju, a pogotovo za nas zbog naše ambicije da se opseg operacije i vrste operacija prošire u našem zdravstvenom centru“.

Aprilski sastanak hirurške sekcije srpskog lekarskog društva bio je posvećen uglavnom minimalno invazivnoj hirurgiji, kako se moglo čuti ona kod nas bila malo u zaostatku u odnosu na ostale zemlje u svetu, imnače je unapređivanje ove oblasti deo nacionalnog projekta koji je nedavno potpisan.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts