петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
SAVET LEKARA: Budite umereni u jelu i piću tokom Uskršnjih praznika

SAVET LEKARA: Budite umereni u jelu i piću tokom Uskršnjih praznika

Obilje hrane i pića nezaobilazni su deo svake praznične trpeze, što može biti pravi šok za organizam nakon dugog Vaskršnjeg posta.

Zato prelazak sa posne na masnu hranu treba da bude postepen, savetuje dr Dragan Živković, specijalista Urgentne medicine u Zaječaru. Jer ukoliko se naglo poveća unos masti, u organizmu nastaju problemi… a među prvima se javlja hipertenzija, odnosno povišen krvni pritisak.

Prema rečima dr Živkovića prejedanje tokom praznika  obično dovodi do fukcionalnih problema digestivnog trakta, pa se javljaju neželjena  mučnina, dijareja ili povraćanje.

Zbog praznika se dešava da ljudi obično zaborave da uzmu propisanu terapiju, pa  pre spavanja popiju više lekova nego što bi trebalo, pa tako nanesu organizmu više štete nego koristi.

Loše životne navike i nedovoljno kretanje, uz konzumiranje visoko energetskih napitaka i visoko kalorične hrane, dovelo je do porasta broja obolelih od šećerne bolesti i povisenog krvnog pritiska.

Pacijenti koji su imali operaciju žučne kese, operaciju želuca i dvanaestopalačnog creva posebno treba da obrate pažnju na ishranu, jer je kod njih otežano varenje masti.

Procenjuje se da tokom praznika svaka četvrta osoba ima problema sa varenjem zbog preteranog unosa hrane i konzumiranja alkoholnih pića, pa je itekako neophodan oprez.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts