четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Počeo internacionalni festival vlaške izvorne muzike „Gergina 2018“

Negotin: Počeo internacionalni festival vlaške izvorne muzike „Gergina 2018“

U Negotinu je sinoć počeo internacionalni festival vlaške izvorne muzike „Gergina 2018“. Pomenuti muzički događaj ove godine slavi svoj deseti rođendan. Festivalska publika je i ove godine prve večeri,pratila nadmetanje neafirmisani vokalni i instrumentalni solisti, dok je drugo revijalno veče festivala rezervisano za proslavljene izvođači vlaške muzike iz zemlje i inostranstva.

Deseti jubilarni festival „Gergina“ 2018. posvećen je preminulom, nekrunisanom kralju vlaške pesme Slobodanu Domaćinoviću, koji je ostvario izvanrednu profesionalnu muzičku karijeru ali je isto tako nesebično pomogao da ovaj muzički događaj zaživi i zauzme mesto na kulturnij mapi opštine Negotin a potom i istočne Srbije. Domaćinović je godinama nastupao na festivalu, a kasnije je bio i direktor ove manifestacije. Na samom početku programa publika je bila u prilici da pogleda kratak prilog o životu i delu legendarnog Slobodana Domaćinovića.

Stručni žiri, koji je zasedao u sastavu: profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu, Marija Vitas, etnomuzikolog i urednik i muzički kritičar drugog programa Radio Beograda, saksofonista Živa Dinulović i trubač Dragan Njegušić, odlučio je da Pobednik u kategoriji vokalnih solista bude Danijel Baronović iz Dušanovca kod Negotina, dok je titulu najboljeg instrumentaliste ponela Irena Marić iz Osanice kod Žagubice, virtuoz na fruli. Njima je pripala i novčana nagrada u visini od po 10.000 dinara. Inače, festival je okupio dvadesetak izvođača iz Srbije, Bugarske i Rumunije, koje je pratio orkestar Bobana Pecića.

Mladi saksofonista Dalibor Pandurević iz Velikog Jasikova kod Zaječara, učenik Tehničke škole, dobitnik je specijalnog priznanja „Božidar Janucić“, njemu je pripala i novčana nagrada u visini od 15.000 dinara.

Ove godine je uručena i nagrada “Čuvar baštine na vlaškom jeziku”, namenjena izvođačima van Srbije. Prvi dobitnik te nagrade je mlada vokalna solistkinja Lora Asenova iz Bregova u Bugarskoj.

Festivalski program su svojim nastupom upotpunili Hor “Vivak 2015” pod upravom Dragane Simonović Marinović, Kulturno umetničko društvo “Đido” iz borskog Brestovca, kao i Omladinski narodni orkestar sa solistima Marijom Vučković, Bobanom Janoševićem, Biljanom Petković i Vesnom Dimić.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts