субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Negotin: 9. i 10. aprila festival vlaške izvorne muzike „Gergina 2018“.

Negotin: 9. i 10. aprila festival vlaške izvorne muzike „Gergina 2018“.

U Negotinu će i ove godine na vaskršnji ponedeljak i utorak 9. i 10. aprila, tradicionalno biti održan internacionalni festival vlaške izvorne muzike „Gergina 2018“. Pomenuti muzički događaj ove godine slavi svoj deseti rođendan. Festivalska publika će i ove godine moći da uživa u takmičarskom programu prve večeri, kada će se nadmetati neafirmisani vokalni i instrumentalni solisti, dok će druge večeri festivala nastupiti proslavljeni izvođači vlaške muzike iz zemlje i inostranstva.

Vlahe na ovim prostorima karakterišu bogata tradicija, jedinstvena muzika i kultura, autentična nošnja kao i brojni običaji koji su svojstveni ovoj nacionalnoj manjini. Otuda i potreba da se svo to bogatstvo okupi pod krov jedne manifestacija koja će o njemu brinuti i učiniti ga dostupnim i široj javnosti, ne samo na prostoru istočne Srbije, već i van granica naše zemlje.

Udruženje za negovanje i očuvanje tradicije Vlaha „Gergina“ iz Negotina pre deset godina organizovalo je tada na najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs prvi festival vlaške izvorne muzike koji je okupio kako mlade entuzijaste tako i one koji su svojim talentom, radom i doprinosom u vlaškoj muzici zaslužili da pored njihovih imena stoji i epitet najbolji.

Ova muzička manifestacija rasla i razvijala se iz godine u godinu, pretendujući da jednog dana ugosti i brojne Vlahe koji žive na prostoru čitavog Balkana. Ove 2018. godine kada festival slavi jubilej, jednu deceniju postojanja, svoj nastup je potvrdila  i etno grupa Vlaha iz Makedonije „Gramosteanji“.

Pored programa koji je smešten u dve muzičke večeri, ovu manifestaciju prate i brojni sadržaji, pout brojnih izžbi i promocija knjiga i publikacija. Svake godine festibval se posvećuje nekom od proslavljenih muzičara koji su dali nemerljiv doprinos i ostavili trag u vlaškoj muzici i kulturi. Deseti jubilarni festival „Gergina“ 2018. posvećen je  preminulom, nekrunisanom kralju vlaške pesme Slobodanu Domaćinoviću. Domaćinović je ostvario izvanrednu profesionalnu muzičku karijeru ali je isto tako nesebično pomogao da ovaj muzički događaj zaživi i zauzme mesto na kulturnij mapi opštine Negotin a potom i istočne Srbije.

Važno je napomenuti da je Slobodan Domaćinović bio i direktor festivala koji danas poseduje određeni renome. U prilog tom podatku govori i činjenica da su festival podržali brojni stručnjaci iz sveta muzike, poput etnomuzikologa Nenada Kamidžorca umetničkog direktora festivala, zatim etnomuzikologa Mikana Obradovića koji nekoliko godina u nazad potpisuje brojne publikacije o istaknutim interpretatorima vlaške muzike. Stručnoi žiri koji će prve večeri ocenjivati takmičare čini će Marija Vitas etnomuzikolog, muzički urednik Radio Beograda 2, Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, legende vlaške muzike Živa dinulović saksofonista i Dragan Gune Njegušić trubač, predsednik žirija  je Dimitrije Golemovoć  etnomuzikolog i kompozitor

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

 

Related posts