четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Kladovo: U Kladovu je priređena  foto-dokumentarna izložba „Jedan pojas – jedan put“ ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu

Kladovo: U Kladovu je priređena foto-dokumentarna izložba „Jedan pojas – jedan put“ ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu

U galerijskom holu Biblioteke „Centara za kulturu“ Kladovo priređena je foto-dokumentarnu izložbu „Jedan pojas – jedan put“ ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu. Izložba je nastavak dvadesetogodišnje saradnje i kontakata menadžmenta lokalne ustanove kulture i ambasade.

Pre više od 2.000 godina, sposobni i hrabri narodi Euroazije su istražili i uspostavili kopnene i pomorske puteve koji su povezali velike civilizacije Azije, Evrope i Afrike. Put svile je zajedničko ime koje su tim putevima dale kasnije generacije. „Narodna Republika Kina je predložila inicijativu zajedničke gradnje “Ekonomskog pojasa Puta svile” i “Pomorskog Puta svile 21. veka” koji pretpostavljaju i predviđaju koordinaciju politika, uvezanost infrastrukture, nesmetanu robnu razmenu, finansijske integracije i međuljudske veze svih uključenih strana, od Azije preko Afrike do Evrope“, rekao je Či Ling Jun prvi sekretan ambasade NR Kine.

“ Opština Kladovo ima mnogo vezivnog tkiva sa Kinom, pre svega mi imamo firme  iz Kladova koje sarađuju sa kineskim partnerima, sa  druge strane Kina može da nam bude  putokaz kako jedna zemlja koja je bila daleko iza Jugoslavije može da ide napred i postane jedna od najozbiljnijih svetskih ekonomija“, rekao je na otvaranju izložbe predsednik opštine Kladovo Radisav Čučulanović.

„Ova izložba prikazuje „put svile“  i taj put svile je krenuo iz daleke Kine stigao evo i do Kladova“, ističe Čučulanović i dodaje “ moguća je privredna saradnja između Kladova i Kine, razgovarali smo sa našim gostima želeći da saznamo da li je neka kineska firma zainteresovana da ulaže u ovaj deo Srbije jer mi ovde pružamo komparativne prednosti u odnosu na druge regione, sa jedne strane Rumunija na par kilometara a sa druge strane na 50 km Bugarska, to su samo neke prednosti koje nudimo potencijalnim investitorima“.

Kina je spremna da blisko surađuje s državama duž ovog puta kroz ulaganje zajedničkih napora, međusobne konsultacije i ostvarivanje zajedničkih interesa, u cilju ostvarivanja prosperiteta i razvoja, te stvaranja zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva.Izložba „Put svile-novi izgled“ će biti otvorena do 2. maja 2018. godine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts