четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
Kajsija na području Timočke krajine pretrpela oštećenja od mraza, očekuje se slab rod

Kajsija na području Timočke krajine pretrpela oštećenja od mraza, očekuje se slab rod

Na području Timočke krajine tokom februara je došlo do izmrzavanja kajsije. U zaječarskom Agroznanju kažu da je stepen oštećenja na kajsiji izmedju 70 i 80 odsto i da ove godine neće biti roda ove koštičave voćne vrste.

Takodje, štetu od mraza pretrpele su i neke rane sorte kruške i breskve. Agronomi kažu da opasnost od niskih temperatura još uvek nije prošla i da se iako za sada nema najava, treba pripremiti za zaštitu voćaka, koje su u cvetu od aprilskog mraza. Vinogradi su sa druge strane dobro podneli zimu i stručnjaci preporučuju što skoriju rezidbu.

Voćarska proizvodnja je fabrika pod vedrim nebom. Samim tim, pomenuta proizvodnja većim delom zavisi od faktora na koje nismo u mogućnosti direktno uticati. Pojave kao što su mraz, suša, grad, visoke i niske temperature i slično deluju stresno na naše gajene kulture. Stresne situacije kao posledicu mogu imati smanjenje kvaliteta proizvoda, prinosa, i u nekim prilikama, čak i gubitak celokupnog roda. Često se dešava da mraz „obere voće“ dok je još u cvetu, da grad izvrši defolijaciju biljaka, da suša umanji kvalitet i prinos roda. Sa ovim pojavama i rizicima naši poljoprivredni proizvođači žive svakodnevno, kaže Mihajlo Žikić diplomirani inžinjer voćarstva i vinogradarstva Poljoprivredno savetodavno stručne službe ,,Agroznanje“ Zaječar.

Pored klasičnih mera borbe sa mrazom-paljenje guma i slame, orošavanje gde postoje uslovi, krečenja stabala, pojavljuju se i novi oblici zaštite.

-Danas u celom svetu dolazi do promena u biljnoj proizvodnji koje sve više uključuju prirodne preparate – savremena organska i mikrobiološka đubriva, huminske kiseline, aminokiseline, biološke pesticide i druge supstance kojih je sve više na tržištu. Posebno mesto među ovim preparatima zauzimaju biostimulatori, odnosno regulatori rasta, prirodne supstance koje pomažu rast i razvoj biljaka, što dovodi do boljeg prinosa i kvaliteta. Njihova uloga je posebno važna kada vladaju nepovoljni uslovi biotskog, odnosno prirodnog stresa (mraz, hladno i vlažno vreme, suša, jako UV zračenje, jak napad bolesti i štetočina i drugo) i abiotskog stresa izazvanog aktivnostima ljudi (presađivanje, rasađivanje, pesticidni tretmani, nepravilna primena đubriva, neadekvatni uslovi gajenja, greške u tehnologiji i drugo). Biljke koje su tretirane biostimulatorima intenziviraju rad svog imunog sistema i ovaj kompleks zaštitnih reakcija pomaže da se prebrodi stres. Potrebno je posebno istaći da delovanje bio stimulatora direktno zavisi od fenofaze u kojoj se nalazi voće, tačnije efekat zaštite od mraza će biti manji što je vegetacija razvijenija. Konkretno, najveće efekte biostimulatori ostvaruju u fazama cvetanja i zametanja, a što je plod razvijeniji posledice od mraza su veće. Takođe, na zaštitu  biostimulatorima utiče i dužina trajanja mraza i kolika je minimalna temperatura, a istraživanja pokazuju da odlične rezultate postižu do -4 stepeni a da su jači mrazevi doveli do velikih oštećenja na plodovima, dodaje Žikić.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts