субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Još jedna uspešna akcija dobrovoljnog davanja krvi

Zaječar: Još jedna uspešna akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Zaječar organizovali su akciju dobrovoljnog davanja krvi za radnike zaječarskog Vodovoda. Akcija je održana u Radul begovom konaku.

Svake zime i leta, zaposleni u Crvenom krstu Srbije učestvuju u organizaciji akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u kojima učestvuje veliki broj davalaca. Inače krv mogu dati svi stariji od 18 godina, fizički zdravi i spremni. “ Mi smo akciju promovisali i putem sms poruka koje smo slali u proteklom periodu, a sve u cilju što većeg odziva humanih ljudi“, kaže Irena Mladenović iz Crvenog krsta u Zaječaru.

Zaječarci godinama pokazuju humanost time što se u velikom broju odazovu akcijama dobrovoljnog davanja krvi, bez obzira u koje vreme se one organizovale, dok mnogi krv daju i van ovakvih organizacija. dr Dragan Glišić ističe da se operativni program u zaječarskoj bolnici ne odlaže ali da je uvek poželjno imati rezerve ove dragocene tečnosti.

Protekle godine, Crveni krst u Srbiji je organizovao 3.448 akcija dobrovoljnog davanja krvi na kojima je krv dalo 140.304 davalaca krvi. Svoj doprinos da se prikupi 244.228 jedinica krvi u našoj zemlji dalo je i 4.418 volontera Crvenog krsta u Srbiji. Treba napomenuti da muškarci krv mogu dati četiri puta godišnje, a žene tri puta. Svi koji žele dati krv neophodno je da dođu naspavani, te da tri sata pre davanja krvi popiju nekoliko čaša vode, savetuju lekari.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts