петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Održana 2. Sednica Organizacionog odbora za obeležavanje Nove godine, Božića, Pravoslavne Nove godine i Bogojavljenskog plivanja za časni krst

Zaječar: Održana 2. Sednica Organizacionog odbora za obeležavanje Nove godine, Božića, Pravoslavne Nove godine i Bogojavljenskog plivanja za časni krst

Na Bogojavljenje, 19. januara, nakon četiri godine pauze, ponovo će biti organizovano plivanje za Bogojavljenski Časni krst na Crnom Timoku na Popovoj plaži u Zaječaru. Tim povodom je održana 2. Sednica Organizacionog odbora za obeležavanje Nove godine, Božića, Pravoslavne Nove godine i Bogojavljenskog plivanja za časni krst.

“ Pravo je zadovoljstvo što smo uspeli da vratimo tradicionalno plivanje za Časni krst u Zaječar“, rekao je ovom prilikom Boško Ničić gradonačelnik Zaječara, dodajući da je izuzetno srećan što se veliki broj ljudi prijavio da pomogne u organizaciji.

Pored Liturgije, litije i plivanja u Timoku toga dana biće organizovano i pripremanje lovačkog gulaša. Ničić je uputio javni poziv svim lovačkim udruženjima i pojedincima da se priključe ovom lepom događaju, naglašavajući da su pripremljene i nagrade za najbolje. Vladika Ilarion je čestitajući minule božićne praznike, rekao da je pozitino to što se u organizaciji celokupne proslave Bogojavljanja Lokalna samouprava i Eparhija timočka nalaze rame uz rame.

Da potsetimo, 19. januara, u sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Zaječaru biće služena Sveta Arhijerejska Liturgija Sv. Jovana Zlatoustog koja počinje u 8h, u 9,30h predviđeno je veliko vodoosvećenje u porti crkve, dok će u 10h svečana litija krenuti gradom do popove plaže gde će u 10,30h biti održano plivanje za časni krst.Posle odjave svečanosti na bini, na predlog Pravoslavne eparhije Timočke biće organizovan nastup KUD „Rgotina“ kao i koncert trubača „Zlatne trube“ iz Knjaževca.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts