четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Organizovani sistematski pregledi žena u Velikoj Jasikovi

Zaječar: Organizovani sistematski pregledi žena u Velikoj Jasikovi

U selu Velika Jasikova nadomak Zaječara organizovano su sistematski pregledi žena. Meštanke ovog sela mogle su na pregled doći i bez zdravstvene knjižice, što je bila prilika da mnoge žene urade vrlo važne testove koje do sada iz mnogih razloga nisu bile u prilici da urade. Međutim činjenica je da se meštanke Velike Jasikove nisu odazvale u velikom broju.

Redovni preventivni pregled omogućava da se otkrije bolest u početnoj fazi kada postoje velike šanse za potpuno i trajno izlečenje.Dr Vera Najdanović Mandić, ginekolog u ZC Zaječar, naglašava da su na pregled došle žene koje dugo nisu bile kod lekara,a li dodaje da je ipak odziv bio slab.

Redovni preventivni pregledi najbolja su zaštita za žene od sve brojnijih ginekoloških kancera. „Sistematski pregledi žena su zakonom definisani i svaka žena u generativnom periodu treba da najmanje jednom u tri godine ode kod svog izabranog ginekologa na pregled kako bi se uradio „PAPA-NIKOLAU“ test“, kaže dr Olgica Stanojlović direktorica doma zdravlja u Zaječaru. Ona je istakla da se organizovani sistematski pregledi već duže vreme ne rade zbog ograničenog broja lekara koje dom zdravlja ima na raspolaganju.

Pored ginekoloških pregleda, vršeni su i opšti pregledi merenja krvnog pritiska i određivanja šećera u krvi. dr Stanojlović naglašava da su žene ovom prilikom i informisane kako da obave samopregled dojki kao i koliko je pregled dojke važan za celokupno zdravlje žene.

Na pitanje, da li će ovakvi pregledi biti nastavljeni na proleće, dr Stanojlović kaže da je neophodno da svi ulože znatne napore, od ZC koji ima ograničen broj lekara na raspolaganju, preko medija koji treba da informišu javnost o akcijama koje se sprovode, do stanovništva koje na organizovane akcije treba pozitivno da odgovori.

 

.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts