петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Boljevac: Rekonstrukcija spomenika na kulturno istorijskom kompleksu Lozica

Boljevac: Rekonstrukcija spomenika na kulturno istorijskom kompleksu Lozica

U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Nišu i uz finansijsku podršku Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, opština Boljevac je realizovala projekat rekonstrukcije spomenika borcima iz Prvog svetskog rata na kulturno istorijskom kompleksu Lozica, u blizini sela Krivi Vir. Za obnavljanje ovog spomenika, Ministarstvo je obezbedilo šesto hiljada dinara. 

Spomenik poginulim borcima u Prvom svetskom ratu iz Krivog vira i okolnih sela, nalazi se u porti crkve Svetog Arhangela Gavrila, u narodu poznatije kao Lozica. Ova crkva i kompleks oko nje, kao kulturno-istorijski spomenik nalazi se pod zaštitom države i u nadležnosti je Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu. Spomenik, u porti crkve izgrađen je tridesetih godina prošlog veka i zbog urušavanja, lokalna samouprava je pokrenula projekat njegovog obnavljanja , a sredstva je obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja. 

Na području Boljevca u saradnji sa državnim institucijama, obnovljeni su spomenici u nekoliko sela, podignuti u znak sećanja na žitelje, stradale u proteklim ratovima, a prema rečima predsednika opštine Nebojše Marjanovića, i u buduće će se raditi na obnavljanju značajnih kulturnih i istorijskih spomenika na ovom području.
Inače, Ministarstvo za rad boračka i socijalna pitanja, naredne godine će takođe izdvojiti značajna sredstva za rekonstrukciju spomenika i memorijalnih kompleksa, a akcenat će biti na one koji se odnose na Prvi svetski rat, s obzirom da se navršava stogodišnjica od njegovog završetka.
Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts