четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Obeležavanje 99. godišnjice od oslobađanja Negotina i Krajine u Velikom ratu

Negotin: Obeležavanje 99. godišnjice od oslobađanja Negotina i Krajine u Velikom ratu

Minutom ćutanja i polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima 1912-1918. godine u centralnom gradskom parku obeležen 21. oktobar, Dan oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu.Vence su položile delegacije, Opštine Negotin, udruženja SUBNOR Negotin i Rezervnih vojnih starešina.

21.oktobra 1918. godine Negotin i Krajinu u Velikom ratu oslobodile su francuske i marokanske jedinice pod komandom generala Gambete. U tom Velikom ratu, bez civilnih žrtava stradalih u odmazdama i kaznenim ekspedicijama neprijateljskih snaga, u borbama i zarobljeništvu poginulo je ukupno 3695 Krajinaca, 86 oficira, 151 podoficir i 3 458 vojnika. “ Sloboda koju danas živimo, posledica je tih teških dana od bitke na Ceru, Legetu i Kolubari, velike epidemije tifusa,albanske golgote i borbi na Solunskom frontu, za svaku kotu, vis, selo i grad“, rekao je Dragoljub Filipović, predsednik Udruženja SUBNOR Negotin.

Sledeće 2018. godine obeležavamo ceo vek od osloboženja našeg grada u prvom svetskom ratu, s pravom očekujemo da će tada u naš grad doći i predstvnici Francuske ambasade i da ćemo uspeti da oranizujemo obeležavanje tog važnog datuma kako dolikuje“,rekao je Filipović. Inače u prigodnom kulturno umetničkom programu učestvovali su đaci svih osnovnih škola u gradu.

 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts