субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Završena je ovogodišnja berba grožđa u Negotinskoj krajini

Završena je ovogodišnja berba grožđa u Negotinskoj krajini

U Negotinskoj krajini je završena ovogodišnja berba grožđa. Prema rečima stručnjaka prinos je bio neznatno manji od očekivanog ali je zato kvalitet zrna bio izuzetno dobar. Zbog velikog broja sunčanih dana u toku leta nivo šečera u zrnu je bio veći u odnosu na višegodišnji prosek, što će uticati i na kvalitet ovogodišnjeg vina.

“ Procenat čećera u grožđu bio je 24 procenata još na sredini berbe kod onih sorti koje su u ovom kraju prepoznatljive po proizvodnji vina”, kaže Zorica Petkanić savetodavac PSSS u Negotinu.

Nakon berbe sledi proizvodnja vina, obzirom da je formirana kvalitetna šira sada je u toku proces vrenja, međutim stručnjaci upozoravaju da proces treba pomno pratiti i kontrolisati, pošto visok nivo šećera može dovesti i do nekih neželjenih pojava prilikom vrenja. Inače savetodavci PSSS u Negotinu ističu da kada se u obzir uzmu svi parametri, može se zaključiti da je ovo bila dobra godina za vinogradare.

Pored izuzetno kvalitetnog roda, voćari su ove godine imali i manje glavobolja kada su u pitanju bolesti koje napadaju voće, te se s pravom očekuje da će i ostale voćne vrste doneti krajincima dobre prinose.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts