петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama

Negotin će od večeras pa do 29. septembra biti centar muzičkih zbivanja u ovom delu Balkana. Počeli su 52. „Mokranjčevi dani“

Negotin će od 23. do 29. septembra biti domaćin 52. festivala „Mokranjčevi dani“ koji već duže od pet decenija obeležava muzičku scenu Srbije. Festival je svečano otvoren danas u 17 sati u dvorištu Mokranjčeve kuće, čast da besedi na otvaranju 52. Mokranjčevih dana pripala je istaknutom dirigentu Dejanu Saviću, Upravniku Narodnog pozorišta u Beogradu. Prvi festivalski dan po tradiciji obeležilo je natpevavanje horova od 19 sati u sali Doma kulture. Za prestižnu nagradu, Statuetu Stevana Mokranjca, natpevavavali su se: Kamerni mešoviti hor Lola iz Sarajeva, pod vođstvom dirigenta Josipa Katavića, Gradski mešoviti hor Abrašević iz Valjeva koji ove godine slavi 112 godina postojanja i rada, sa dirigentom Draganom Vasiljevićem, Pevačko društvo Prepodobni Rafailo Banatski , kojim diriguje Senka Milisavljević, Vokalni ansambl FORTISSIMO iz Burgasa u Bugarskoj, pod vođstvom Milene Dobreve i Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije formiran pri Umetničkom ansamblu Ministarstva odbrane Stanislav Binički, sa dirigentom Katarinom Božić. Po ovogodišnjim propozicijama učesnici natpevavanja bili su u obavezi da izvedu bar jednu kompoziciju Stevana Stojanovića Mokranjca. Nastup horova u efektivnom trajanju od najmanje 15, a najduže 20 minuta ocenjivao je stručni žiri u sastavu: dr Sonja Marinković, Tamara Adamov Petijević i dr Miloje Nikolić.

Festival je svečano otvoren danas u 17 sati u holu doma kulture koji nosi ime slavnog kompozitor.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts