субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Boljevac: Parastos  žrtvama streljanim  u potoku Zmijanac!

Boljevac: Parastos žrtvama streljanim u potoku Zmijanac!

Na boljevačkom groblju otkrivena je nadgrobna ploča na zajedničkoj grobnici u kojoj su sahranjeni ostaci žrtava masovnog streljanja četrdesetak žitelja Boljevca i okolnih sela 1944. godine, koje je prema nalazima Državne komisije za tajne grobnice, obavljeno nedaleko od Boljevca na potoku Zmijanac. Opelo i parastos žrtvama služili su sveštenici boljevačke crkve u prisustvu potomaka streljanih žrtava, predstavnika lokalne samouprave i Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. Na boljevačkom groblju otkrivena je nadgrobna ploča na zajedničkoj grobnici u kojoj su sahranjeni ostaci žrtava masovnog streljanja četrdesetak žitelja Boljevca i okolnih sela 1944. godine, koje je prema nalazima Državne komisije za tajne grobnice, obavljeno nedaleko od Boljevca na potoku Zmijanac. Opelo i parastos žrtvama služili su sveštenici boljevačke crkve u prisustvu potomaka streljanih žrtava, predstavnika lokalne samouprave i Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. 
U zajedničkoj grobnici u Boljevcu, sahranjeni su posmrtni ostaci žrtava, koje su streljane nedaleko od grada u potoku Zmijanac, u jesen 1944. godine. Streljano je oko četrdeset žitelja Boljevca i okolnih sela od strane nove vlasti, koja ih je smatrala protivnicima i narodnim neprijateljima. Oko podignute spomen ploče, okupili su se njihovi potomci iz raznih krajeva kao bi odali počast i prisustvovali parastosu. 
Ekshumacija ostataka streljanih obavljena je 2011. godine pod nadzorom Državne komisije za tajne grobnice, a potom su sahranjeni u zajedničku grobnicu na boljevačkom groblju. Na inicijativu potomaka streljanih, podignuta je spomen-ploča, a podršku je pružila i lokalna samouprava. 
Na spomen -ploči se nalaze imena trideset sedmoro streljanih gradjana Boljevca, Sumrakovca, Podgorca, Valakonja i drugih sela. Opelo su služili sveštenici boljevačke 4 crkve.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts