петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Kladovo: U Tekiji je održana 34. „Zlatna bućka Đerdapa“

Kladovo: U Tekiji je održana 34. „Zlatna bućka Đerdapa“

U Tekiji je održana 34. „Zlatna bućka Đerdapa“, iskusni dunavski alasi ulovili su za dva dana 100 kg somovine, odnosno 30 riba. Ako se ovogodišnji ulov uporedi sa nekadašnjim koji je znao biti i blizu 1000 kg, može se zaključiti da je ove godine riba slabije radila, ali jedno je sigurno „Bućka“ je i ovoga puta okupila mnogo sveta iz svih krajeva naše zemlje koji su upravo zbog ove manifestacije došli u Tekiju.

Teren od Trajanove table pa do Tekije napogodniji je za lov soma bućkanjem. To je stara tehnika mamljenja soma zvukom koji stvara drevna drvena naprava bućka kada se njome udara o površinu reke. Alasi iz Tekije nadaleko su poznati majstori ove veštine, što je dokažano i ove godine, ako je sudeći po količini ulovljene somovine.

„Zlatna bućka Đerdapa“ uvrštena je u kalendar manifestacija TO Opštine Kladovo, zašta se svake godine izdvajaju određena sredstva, kaže David Đurđević direktor TO opštine Kladovo

Pored TO Opštine Kladovo i lokalne samouprave, postoje i brojni entuzijasti i dobrotvori, poput kompanije Tekijanka i Jovana Vojmirović, poznatijeg kao „Joca krofna“ bez kojih ova manifestacija ne bi bila to što jeste.

Tekija je danas najpoznatija po sportsko turističkoj manifestaciji „Zlatna bućka Đerdapa“ takmičenje alasa u lovu soma na tradicionalni način organizuje se svake godine u avgustu mesecu, na ovoj manifestaciji pored domaćih, učestvuju i bućkaroši iz drugih mesta.

Som je apsolutni gospodar dunavskih dubina, međutim on je danas glavna meta kako sportskih ribolovaca, tako i iskusnih alasa. Najzanimljiviji deo manifestacije je dolazak takmičara i merenje ulova. Somovijada je ove godine bila na programu 11. i 12. avgusta. Tradicionalnu priredbu u novom izdanju obeležile i brojne prateće manifestacije od takmičenja u kuvanja riblje čorbe do izbora najlepše uređene okućnice.

Related posts