субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Prinosi žita na teritoriji zaječarskog okruga manji od očekivanih

Zaječar: Prinosi žita na teritoriji zaječarskog okruga manji od očekivanih

Žetva na poljima Zaječarskog okruga je pri kraju, a prema podacima prinos je šarenolik. Rod se razlikuje od parcele do parcele, koliko je ko ulagao, ali je neki prosek od 3-5t po hektaru.

Na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga žetva ozimog ječma je skroz završena, pšenica je požnjevena na oko 90% parcela, ovas na 60%, dok je tritikala skinuta sa 36 % parcela. Kvalitet zrna je dobar, ali su prinosi manji od očekivanih, prosečan prinos po hetaru kreće se od 3- 4t. Celokupnu vegetaciju ozimih strnina pratile su nepovoljne vremenske prilike što je i uticalo na visinu prinosa, prema procenama ovogodišnji rod je 15 pa i do 20 odsto manji nego prošle godine.

Cena pšenice iznosi 14 do 16 dinara po kilogramu“, kaže Saša Stamenković stručni saradnik za agroekonomiju savetodavno stručne službe ,,Agroznanje’’ Zaječar. Ono što je takođe važno reći jeste da je ove godine pšenicom u Zaječaru i Boljevcu zasejano oko 35 odsto manje površina. Prinosi zavise od vlasnika do vlasnika, njive do njive, koliko je ko ulagao, ali se kreću uglavnom od 3-5t po hektaru.

Poljoprivredni stručnjaci u ovom regionu, saglasni su da Kod naših poljoprivrednih proizvođača ne postoji još uvek praksa da se preventivno usevi ozimih strnina tretiraju fungicidima istovremeno sa herbicidima, što je u ovoj godini dovelo do pojave raznih bolesti kao što su pepelnica i fuzarijum klasa.

Nadležni savetuje ratare da nakon žetve ne spaljuju strnjiku i slamu, jer time smanjuju plodnost zemljišta i povećavaju rizik od požara, već da samo zaoru njive.

Related posts