субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Sastanak u Gradskoj upravi u Zaječaru: Bolja međusobna povezanost osnovnih i srednjih škola i grada Zaječara

Sastanak u Gradskoj upravi u Zaječaru: Bolja međusobna povezanost osnovnih i srednjih škola i grada Zaječara

Juče je u maloj sali Gradske uprave u Zaječaru održan sastanak gradonačelnika Boška Ničića i saradnika sa direktorima osnovnih i srednjih škola u ZaječaruSastanak je počeo obrazloženjem Gradonačelnika Ničića o zatečenom stanju dugovanja škola na dan 02.06.2017.god.

-ukupne neizmirene obaveze osnovnih škola – 105 miliona dinara

-ukupne neizmirene obaveze srednjih škola – 61 miliona dinara

Gradonačelnik Boško Ničić je direktorima škola predstavio mere štednje koje se sprovode u Gradskoj upravi (nema službenih telefona i troškova reprezentacije)i pozvao ih da i oni slede taj primer.

-Kada su urađene anlize troškova, došlo se do zaključka da se značajne sume novca mogu uštedeti i na tim stvarima, iako to zvuči kao demagogija, rekao je Ničić.Na sastanku je predočeno da postoji problem oko isplata jubilarnih nagrada.

-U gotovo svim javnim preduzećima za čije je materijalne troškove održavanja zadužena lokalna samouprava, jubilarne nagrade su kao i isplata zarada ostale u domenu Ministarstva koje je nadležno. U slučaju prosvete ovo je prebačeno na lokal. Pripremićemo predlog Ministarstvu prosvete da se to vrati u njihovu nadležnost, naglasio je Boško Ničić. Gradonačelnik je podvukao da nije tačno da iz Republike dolaze posebna sredstva za prosvetu i za jubilarne nagrade.

-Svakog meseca prema gradu ide jedinstveni transfer od 24 milion dinara i od toga se namiruju sve obaveze uključujući i blokade, rekao je Ničić.

Gradonačelnik Zaječara Bočko Ničić je na sastanku skrenuo pažnju direktorima škola da se povede računa o incidentima (tuče učenika) u školama, jer stižu tužbe kojima se posle blokiraju računi škola.

-Naime, Grad mesečno izdvaja oko 300.000 dinara za troškove obezbeđenja i dežurstva u školama ali se i pored toga dešavaju incidenti koji nas skupo koštaju, objašnjava Ničić.

Sa direktorima škola je razgovarano i o projektima.

-Potrebna nam je ozbiljna i koordinirana aktivnost na izradi kvalitetnih projekata da bi mogli da apliciramo kod Kancelarije za javna ulaganja. Država je bezrezervno spremna da ulaže ali su potrebni dobri projekti. Gradska uprava Zaječar će sa svoje strane pojačati službu za izradu projekata kao i službu javnih nabavki.Treba pre svega aplicirati sa projektima za rešavanje problema grejanja jer su dugovi za grejanje najveća stavka u ukupnoj zaduženosti škola i čine više od 50%, rekao je Ničić na sastanku.

Gradonačelnik je predložio da se za srednje škole koje se nalaze u objedinjenom prostoru, mora što pre izraditi projekat za grejanje na biomasu, sa kojim treba konkurisati kod EU fondova.

Ničić je rekao da je grad u teškoj situaciji koja ograničava.

-Grad Zaječar je od formiranja vlasti svakog dana u blokadi i zbog toga će morati da se u školama rešavaju samo elementarne stvari, kao što su sređivanje krovova, fasada, mokrih čvorova, stolarije. Što se tiče opremanja škola,posle se može konkurisati kod IPA fondova, najavio je Ničić.

Na sastanku se došlo do zaključka da se sve škole moraju sinhronizovati i da mora postojati bolja međusobna povezanost između grada Zaječara i škola.

Direktori osnovnih i srednjih zaječarskih škola su na sastanku istakli da im je potrebna pomoć oko promene upisne politike. Ove godine Ministarstvo je ukinulo 2 odeljenja (Gimnazija i Ekonomska škola)

Gradonačelnik je zatražio da Aktiv srednjih škola sačini predlog za upis za narednu godinu i obećao pomoć oko tog problema.

Takođe je naveo da je potrebno preispitati strukturu upisanih učenika i podvukao da će u narednom periodu zbog planova razvoja koje grad ima, biti potrebno više gasnih tehničara, konobara, sobarica.

Related posts