среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Počeo je dvodnevni sajam suvenira i starih zanata!

Negotin: Počeo je dvodnevni sajam suvenira i starih zanata!

U okviru programa „Negotinsko leto 2017.“ u Gradskom parku u Negotinu počeo je dvodnevni sajam suvenira i starih zanata, prodajno izložbena manifestacija.

Domaći izlagači iz cele Srbije, na štandove su izneli zaista bogatu ponudu ukrasa, bižuterije, unikatnih predmeta od drveta. Ovakvi događaji posvećeni su promociji starih zanata i umeću zanatlija i njihovih, za širu javnost, pomalo zaboravljenih veština. Često na ovakvim manifestacijama mogu se videti proizvodi od kovanog gvožđa, predmeti od grnčarije, te uživati u brojnim drugim radovima iz oblasti starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, a neizostavni deo ponude su slatkiši spravljeni po starim receptima i licidarska srca.

Dosta publike, posebno one inostrane ili tačnije rečeno naših ljudi u dijaspori, okupilo se oko štandova u gradskom parku u Negotinu. Poenta je da se i domaćem stanovništvu, i turistima pokaže deo naše etnografske baštine i nasleđa. Stari zanati kojih na žalost, ima sve manje bili su u fokusu ove manifestacije. Pored osnovnog cilja organizatora da se ove drevne veštine sačuvaju od zaborava, ideja je i informisanje i edukovanje onih kojima bi izrada umetničkih rukotvorina mogla postati trajni izvor prihoda.

Related posts