уторак, 16 априла, 2024

20 godina sa vama
Meteorološke prilike imaju veliki uticaj na zdravlje ljudi!

Meteorološke prilike imaju veliki uticaj na zdravlje ljudi!

Usled drastične promene vremena prethodnih dana, hitnoj službi Doma zdravlja u Zaječaru javio se veliki broj ljudi, uglavnom se radi o pogoršanju osnovne bolesti, najčešće kod asmatičara i psihički labilnih osoba. Prema rečima dr Miroslav Nedeljković specijalista urgentne medicine i načelnik hitne službe u ZC Zaječar ova služba u proseku beleži od 10 do 15 intervencija dnevno, s tim da je nakada i više kada su nagle promene vremena kao što je to bio slučaj u nedelju.

Meteorološke prilike imaju veliki uticaj na zdravlje, a od tegoba koje izaziva promena vremena pati gotovo polovina svetske populacije. Pod meteorološkim faktorima podrazumevaju se temperatura i vlažnost vazduha, vetar, atmosferski pritisak, kiša i grmljavina, kao i efekat jonizacije. Lekari ističu da je poslednjih godina primetno povećan broj meteoropata, inače je  meteoropatija preosetljivost na klimatske promene. Na promene atmosferskih prilika najburnije reaguju osobe koje već imaju neko hronično oboljenje – napominje dr Miroslav Nedeljković specijalista urgentne medicine i načelnik hitne službe u ZC Zaječar.

“ Aktuelne vremenske prilike utiču jako nepovoljno na ljude, do juče je temperatura bila blizu četrdesetog podeljka celzijusove skale, što su hronični bolesnici teško podnosili“, dr Nedeljković kaže da je bilo intervencija proteklih dana, ali ne mnogo više nego inače.

Drastične promene vremenskih prilika predstavljaju šok i za zdrav ljude, ne samo za hroniče bolesnike. Adaptabilni mehanizmi i tonus krvnih sudova u organizmu nije kod svih ljudi isti, što dovodi do variranja krvnog pritiska, prekomernog znojenja i malaksalosti, ako se tome doda i loša ili bolje rečeno neprilagođena ishrana ovom periodu u godine, sve to dovodi do kolapsnih situacija.

Treba napomenuti da osobe koje su osetljive na vremenske promene, vetar razdražuje, a kiša baca u depresiju. Čim se promeni temperatura, organizam aktivira sve raspoložive mehanizme kako bi distribuciju i proizvodnju toplote prilagodio novonastalim potrebama, što može  izazvati psihofizičke tegobe. Lekari kažu da čovek počinje da oseća simptome i pre nego što se promeni vreme. Čim se stabilizuje, tegobe se smanjuju i ubrzo nestaju. Stres uvek otežava situaciju. Idealno, bi, dakle, bilo kada bismo mogli da ograničimo radne obaveze i tako smanjimo fizički i psihički zamor. Ako ni to ne donese poboljšanje ili se stanje čak pogorša, u dogovoru sa lekarom pribegava se lekovima. Često je dovoljno samo sredstvo protiv bola. U težim slučajevima, kad postoji depresivni sindrom, lekar prepisuje antidepresiv. U svim ovim slučajevima, dobro je uzeti multivitamin zbog jačanja imuniteta.

Related posts