петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Legendarna britanska rok grupa The Cult na 51. Gitarijadi

Legendarna britanska rok grupa The Cult na 51. Gitarijadi

Zaječar je ovih dana centar rok zbivanja u ovom delu Evrope, 51. Gitarijada koja ove godine traje tri dana, pored neafirmisanih bendova koji su na ovom jedinstvenom rok festivalu potražili „kartu“ za dalji život na muzičkoj sceni, okupila je rok muzičare svetskog glasa, kako domaće tako i strane, poput The Cult benda iz Velike Britanije.

„Neverovatan je osećaj biti deo jednog od najstarijih rok festivala u svetu, 51 godina je zaista ozbiljna brojka“, rekao je Ijan Ežburi pevač u legendarnom Britanskom rok sastavu The Cult, nastalom 1983. godine. „Zanimljivo je boraviti u ovom okruženju, mada sama činjenica da smo na svetskoj turneji, i da za nedelju dana obiđemo pet do šest država, zanimljivosti i iznenađenja su neminovna, ipak ono što je zajedničko za sve zemlje u kojima smo do sada bili, jeste činjenica da su ljudi fantastični“, dodao je Ežburi. Na pitanje novinara šta misli, gde je mesto rokenrolu danas, Ežburi kaže da to zavisi od toga kako definišete rokenrol.

“ Sve zavisi od toga kako definešete rokenrol, ako pitate Kendrika Lamara ili Trevisa Skota šta misle o rokenrolu, one će vam reći da je rokenrol prilično živ. Rokenrol je oduvek bio način življenja, lični stav, ne svodi se sve na gitaru, bubanj i bas, tu uvek ima mesta za napredovanje, zato se slobodno može reči da je rokenrol izuzetno živ“.

Uloga Gitarijade je i da afirmiše mlade neafirmisane bendove da im učešće na ovoj rok manifestaciji bude odskočna daska za dalji proboj na muzičku scenu. Međutim članovi grupe the Cult u muzičke vode su uplivali na drugačiji način, ističe gitarista Bili Dafi.

„Imao sam sreću da odrastam u vreme kada je pank rok doživeo ekspanziju u Engleskoj, napustio sam školu kada se to desilo. To je bio značajan momenat u mom životu, pogotovu u mom detinjstvu sedamdesetih godina prošlog veka, kada je bilo moguće živeti od muzike, u duhu aktuelnih zbivanja“, rekao je Dafi.

Gitarijada rok fеstival sa najdužom tradicijom u Evropi, počela je nastupom „Riblje čorbe“ nakon koje su se na sceni smenjivali brojni rok bendovi, od onih neafirmisanih do onih svetski poznatih. Gitarijada koja postoji pola vеka, što jе svrstava u rеd najstarijih i najznačajnijih manifеstacija u rеgionu, završava se u subotu uveče proglašenjem najboljeg demo benda.

M.M

Related posts