среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Iz odeljenja saobraćajne policije PU Zaječar apeluju na vozače da se odgovorno ponašaju za volanom

Iz odeljenja saobraćajne policije PU Zaječar apeluju na vozače da se odgovorno ponašaju za volanom

Strategiji bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije za period od 2015. do 2020. godine  ima za cilj da promeni trend i dovede do smanjenja broja poginulih i povređenih u saobraćaju. kako se navodi  to se može  postići dobro organizovanim radom i sprovođenjem dobro osmišljenih i koordiniranih mera.  Treba naglasiti da saobraćajne „nezgode” nisu „nesreće”, tj. stradanje u saobraćaju  nije slučajno, već je rezultat sistemskih grešaka i nerada.

„Kada govorimo o saobraćajnim propisima, poštovanjem istih štitimo sebe i ostale učesnike u saobraćaju“, kaže Darko Stojiljković oficir za regulisanje i kontrolu u odeljenju saobraćajne policije PU Zaječar. On ističe da svojim ponašanjem u saobraćaju utičemo i na mlađu populaciju, tj. decu koja se kao što je to slučaj i u ostalim životnim situacijama,  ponašaju isto kao i odrasli. Stojiljković je ovom prilikom apelovao na vozače da u narednom periodu posebno povedu računa o svojim postupcima u vožnji, pošto statistika nije nimalo sjajna kada je u pitanju broj nesreća sa povređenim i poginulim licima u letnjim mesecima.

“ Za putovanje tokom turističke sezone treba birati rane jutarnje ili kasne popodnevne sate, na put se kreće odmoran. Poželjno je praviti što češće pauze, a pre putovanja treba proveriti i ispravnost autobila“, savetuje Stojiljković.

Zbog pojačane frekvencije saobraćaja, saobraćajna policija je pojačala kontrole na svim putnim pravcima, kako na području cele Srbije, tako i na području koje pokriva PU Zaječar.

Na povećan broj saobraćajnih nezgoda u letnjim mesecima najviše utiče svest vozača i smanjena koncentracija zbog visokih temperatura, takođe je prisutno više učesnika u saobraćaju, što dovodi do stvaranja gužvi, a ako u obzir uzmemo i  nivo na kojem se nalazi naša saobraćajna kultura, onda dolazimo do ne tako lepih rezltata i uzroka zbog kojih dolazi do nesreća sa fatalnim ishodom, zbog toga iz PU u Zaječaru apeluju na vozače i sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise i odgovorno se ponašaju, jer samo tako mogu da sačuvaju i svoje i tuđe živote.

 

M.M

Related posts