субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
U Temišvaru je potpisan ugovor u oblasti prekogranične saradnje Srbija-Rumunija za izgradnju vizitorskog centra u tvrđavi Fetislam

U Temišvaru je potpisan ugovor u oblasti prekogranične saradnje Srbija-Rumunija za izgradnju vizitorskog centra u tvrđavi Fetislam

Predstavnici opštine Kladovo potpisali su u Temišvaru sa partnerima iz Rumunije ugovor vredan oko milion i tristotine hiljada evra, iz programa prekogranične saradnje Srbija-Rumunija, za izgradnju vizitorskog centra u tvrđavi Fetislam u Kladovu. Ovaj projekat će, prema rečima nadležnih, pomenuto utvrđene privesti nameni u službi turizma.

„Ovo je najvredniji ugovor u oblasti prekogranične saradnje u istoriji Kladova“ rekao je nakon potpisivanja dokumenta predsednik opštine Kladovo Radisav Čučulanović. On je naglasio da će radovi na izgradnji vizitorskog centra u Kladovskoj tvrđavi započeti uskoro, i da će Fetislam, poslednja u nizu dunavskih tvrđava u Srbiji, građena u doba Sulejmana Veličanstvenog koja je danas kulturnoistoriski spomenik  , imati značajnu ulogu u razvoju Kladova.

Bez obzira na činjenicu da je projektom predviđeno da se sve završi u roku od dve godine, lokalna samouprava u Kladovu će pokušati da se neki rokovi i skrate.

Pored opštine Kladovo ima još tri parnera iz Rumunije u ovom sporazumu, među kojima je Rumunska crkva iz susednog grada, svaka strana potpisnica ugovora ima svoje obaveze, a kako nam je rekao predsednik Čučulanović obaveze opštine Kladovo su najobimnije.

Podizanjem tvrđave „Fetislam“, nekoliko kilometara uzvodno od današnjeg Kladova, završena je turska odbrambena linija prema Ugarskoj koju su činile tvrđave „Smederevo“, „Kulič“, „Ram“, „Golubac“ i „Fetislam“.Tvrđavu čine dve celine, Malo utvrđenje iz 1524. godine, i Veliko, koje je pridodato oko njega u vreme austro-turskih sukoba 1717–1739. godine.Veliku tvrđavu, bastion, čine kameni bedemi visoki do 14 metara sa zupčastim završecima, ojačani sa šest isturenih kula – takozvanim špic bastionima. Tvrđava je opkoljena i danas vidljivim, širokim rovom koji je nekada bio ispunjen vodom prirodnog rukavca Dunava. U nju se ulazilo kroz tri kapije od kojih je jedna bila povezana sa rekom. U unutrašnjosti tvrđave sačuvani su oružarnica, stambeni objekat, kasarna, barutni magacin, manja prostorija za stražu, lagumi-skloništa, kaldrmisane ulice i vodovod.Malo utvrđenje, kastel, podignuto je na najvišem mestu, i inkorporirano je u bedem Velike tvrđave. Njegovi bedemi su ojačani kružnim kulama visokim četiri metra i simetrično postavljenim trougaonim i pravougaonim bastionima. Bedeme okružuje rov. U unutrašnjosti su isključivo vojne građevine.Naziv „Fetislam“ znači Pobeda islama (Feht ul Islam), ili Bedem vere.

Related posts