среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Sve češći zasadi trešnje u opštini Zaječar

Sve češći zasadi trešnje u opštini Zaječar

U poslednje vreme poljoprivredni proizvođači u timočkoj krajini podižu velike zasade trešnje, zbog zdravih svojstava ploda i solidne finansijke dobiti. Jedan ovakav zasad naša novinarska ekipa snimila je u selu Planinica nadomak Zaječara. „Ovaj voćnjak prostire se na površini od hektar ipo a u pitanju su visokorodne sorte, koje pun rod dostižu tek nakon sedam godina od podizanja zasada“, kaže Ljubisav Jovanović poljoprivredni proizvođač iz ovog sela. On ističe da je voćarstvo zahtevnije grana poljoprivrede od ratarstva, ali da se trud isplati obzirom da je proizvodnja rentabilna. Prinosi koji mogu da se ostvare u jednom ovakvom voćnjaku mogu da obezbede finansijska sredstva koja mogu da zadovolje potrebe jedne porodice, pod uslovom da se primene kompletne agrotehničke mere.

Srđan Nedeljković poljoprivredni inženjer ističe da je samo u 2016 godini uz pomoć raznih programa EU posađeno oko 10 hektara pod trešnjom. „Trenutno je oko 20 hektara pod ovom voćkom na teritoriji opštine Zaječara. To nije dovoljno i ovo bi trebalo da bude jedan podsticaj za naše zemljoradnike, da između ostalih pored višnje, šljive, lešnika i svih ostalih kultura, dunje koja je ove godine postala jako atraktivna ne treba da zapostave trešnju koja je izuzetno profitabilna“, ističe Nedeljković.

On podvlači mora da postoji kritična masa, kako bi bilo koja kultura bila profitabilna, jer je onda to interesantno proizvodno područje što dovodi do toga da kupci dolaze sami, a to uslovljava i dobru cenu.

Grad Zaječar kroz program podsticanja poljoprivredne proizvodnje u prošloj i ovoj godini subvencioniše 80% vrednost sadnog materijala za voćarsku proizvodnju, ovi podsticaji važe za sve voćne vrste. Prema rečima nadležnih ovaj program je trajno opredeljene lokalne samouprave i na njega mogu da računaju poljoprivrednici u godinama koje dolaze.

M.M.

Related posts