decembar 14, 2019

Bogojavljenje u Zaječaru

Bogojavljenje u Zaječaru

U sabornoj crkvi u Zaječaru služena je sveta arhijerejska liturgija povodom velikog praznika Bogojavljanja. Službu je vodio episkop timočki Ilarion uz sasluženje sveštenstva Eparhije timočke. Veliki broj verujućih zaječaraca prisustvovao je liturgiji, nakon koje je osvećena i voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Bogojavljenje 1

Bogojavljenje je praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“.Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Bogojavljenje 6

Crkve koje poštuju julijanski kalendar Bogojavljenje obeležavaju svake godine 19. januara. Širom Srbije se na ovaj dan organizuju tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst. U Eparhiji timočkoj se ranije plivanje održavalo u Zaječaru na Timoku, dok se poslednjih godina plivanje za časni krst održava na Dunavu u Kladovu.

About The Author

Related posts