novembar 13, 2019

Održan treći Memorijal Slobodana Božinovića u Boru

Održan treći Memorijal Slobodana Božinovića u Boru

U prepunoj sali muzičke škole u Boru, u subotu uveče održan je treći Memorijal Slobodana Božinovića. Poštovaoci lika i dela „oca vlaške muzike“ kako ga kolege muzičari nazivaju, uživali su u tročasovnom koncertu vlaških kola i pesama, čije je temelje postavio Slobodan Božinović.

momorijal-2

Nakon jedne decenije od kad nije među nama, legendarni Slobodan Božinović i dalje živi kroz muziku kojoj je dao određeni pravac i ostavio svima nama kao svojevrsno zaveštanje. Upućeni tvrde da današnja muzika nastaje upravo iz te osnove, koju je veliki Božinović stvorio.Vlaška muzika je nezamisliva bez imena njenog utemeljivača, a kako reče njegov sin Ljubiša Božinović, i za jedanaest i za stojedanaest godina, i dalje će biti Slobodan Božinović „otac vlaške muzike“.

wp_20161224_19_21_06_pro  ljubisa-bozinovic

Koncert u znak sećanja na ovog vrsnog i još neprevaziđenog harmonikaša zajedno sa porodicom organizuje Centar za kulturu opštine Bor, koji je prema rečima direktora ove ustanove Daniela Čorbolokovića, prepoznao potrebu da se na ovakav način čuva uspomena na legendarnog muzičara.

wp_20161224_19_20_57_pro

Slobodan Bozinović rodjen je 1948.godine krajinskom selu Radujevac, Činjenica da potiče iz muzičke porodice i njegova nadarenost, vanserijski talenat, neminovno su ga usmeravali da svoju celu mladost pokloni vlaškoj muzici. Sa harmonikom je drugovao do poslednjeg dana , inače je to folklorni instrument popularan širom sveta. Veoma je prisutna u tradicionalnoj i novokomponovanoj muzici Srbije. Zvuci ovog instrumenta dopiru do svačije duše,bez harmonike nema ni poštenog veselja, neretko ljudi kažu da “ harmonika“ plače, u rukama majstora Božinovića, znala je i da plače ali i da pleše. Ovaj muzički pedagog, kako reče Žika cvetković obrazovao je mnoge, danas istaknute muzičare a memorijal u njegovu čast ima zadatak da čuva uspomenu na velikana.

About The Author

Related posts